Όλο και περισσότεροι άνθρωποι συζητάνε και αναρωτιούνται για το τι συμβαίνει με τις συντροφικές σχέσεις στις μέρες μας. Έχουν αλλάξει οι σχέσεις; Έχουν αλλάξει οι άνθρωποι; Έχει αλλάξει η κοινωνία, ο κόσμος μας; Ναι, οι αλλαγές είναι μεγάλες, όμως πάντα πορευόμαστε στη ζωή μαζί με την αλλαγή. Έτσι και τα ζευγάρια, έρχονται να με συναντήσουν συνήθως όταν βιώνουν μια αλλαγή που τους έχει δυσκολέψει, όταν κάτι έχει προκύψει στη σχέση τους και δεν ξέρουν πώς να το διαχειριστούν, όταν κάτι είναι διαφορετικό από αυτό που θέλουν, από αυτό που είχαν φανταστεί ή και από αυτό που ζούσαν μέχρι τώρα.
Πολλά ζευγάρια πλέον επιθυμούν να συζητήσουν με κάποιον θεραπευτή ζεύγους τις δυσκολίες που προκύπτουν στη σχέση τους. Είναι αλήθεια πως οι σχέσεις δεν είναι κάτι απλό στη ζωή μας, αρκεί να σκεφτεί κανείς πως όταν αλληλεπιδρούν και σχετίζονται δύο άνθρωποι φέρνουν μαζί τους όλα τα βιώματα τους, τις πεποιθήσεις, τις αξίες, τις ανάγκες, τους φόβους, τις προσδοκίες τους και άλλα πολλά.
Η θεραπεία ζεύγους εστιάζει στη σχέση του ζευγαριού αλλά και στις συνθήκες που επηρεάζουν αυτή τη σχέση, καθώς εκείνη εξελίσσεται. Πραγματεύεται έννοιες όπως η σχέση, η συντροφικότητα, η σεξουαλικότητα, η δύναμη-εξουσία, ο θυμός, ο φόβος, η αγάπη, ο έρωτας, ο δεσμός, ο χωρισμός, η γονεϊκότητα κ.α. Δεδομένου ότι ζούμε σε μια εποχή όπου οι αλλαγές είναι συνεχείς και οι πληροφορίες ποικίλες, προκύπτει συχνά η ανάγκη επαναπροσδιορισμού των εννοιών που αφορούν στις σχέσεις, στο γάμο και στη συντροφικότητα. Έτσι συχνά χρειάζεται να ξανασυστηθούμε στον εαυτό μας αλλά ταυτόχρονα και ο ένας στον άλλον. Άλλες φορές πάλι, χρειάζεται να βρούμε το θάρρος να μιλήσουμε πιο καθαρά στον σύντροφό μας για αυτό που σκεφτόμαστε και νιώθουμε.
H θεραπεία ζεύγους βοηθά στο να καταλάβει το κάθε μέλος του ζευγαριού πώς συνδέεται με τον σύντροφό του, τι συναισθήματα βιώνει, τι ανάγκες και τι προσδοκίες έχει από τη σχέση, αλλά και να δουν πώς μπορούν να συμπορευτούν οι δυο τους στη συνέχεια. Επίσης, κάποιες φορές τα ζευγάρια επιλέγουν τη θεραπεία ζεύγους για να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχίσουν να είναι μαζί ή αν είναι καλύτερο για εκείνους να χωρίσουν. Στην περίπτωση αυτή, ειδικά αν υπάρχουν παιδιά, ίσως επιλέξουν να κάνουν κάποιες συνεδρίες για να διαχειριστούν καλύτερα τον χωρισμό αλλά και για να βοηθηθούν ώστε να προσαρμοστούν στις καινούριες συνθήκες ζωής. Συνεπώς, κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας τα μέλη του ζευγαριού μαθαίνουν να σχετίζονται διαφορετικά, να επικοινωνούν καλύτερα τα συναισθήματα τους (την αγάπη, τους φόβους κτλ) και να τροφοδοτούν τη σχέση με καινούριους τρόπους αλληλεπίδρασης.